Her yıl İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda bu senenin öne çıkan başlığı iklim krizi olacak. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın ardından ve iklim krizinin önümüzdeki on yıldaki en büyük riskler listesinin başında yer almasıyla birlikte hükümetler ve iş dünyası, iklim krizinin masaya yatırılmasını daha çok önemsemeye başladı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun geçen hafta yayınladığı rapora göre iklim krizi, gelecek 10 yılda dünyanın karşılaşacağı en tehlikeli tehdit olarak öngörülüyor. Raporda aşırı hava olayları, dünya sistemlerindeki kritik değişiklikler, biyolojik çeşitlilik kaybı, ekosistem çöküşü ve doğal kaynak kıtlığının önümüzdeki on yılın en büyük krizleri arasında yer alacağı da belirtiliyor.

İklim krizi ile mücadele çerçevesinde fosil yakıtların azaltılması ve yeşil enerjiye geçişin teşvik edilmesi gibi projelerin de Davos’ta yapılacak zirvede önemli bir yer kaplayacağı bekleniyor. Dünya Ekonomik Forumu’nda yer alacak delegelerin odaklanacağı altı ana temadan biri enerji dönüşümü konusu olacak.

İklim aktivistleri ise Dünya Ekonomik Forumu’nun alacağı kararlardan ve destekleyeceği projelerden ümitsiz olduklarına belirtiyorlar. Davos’ta yapılacak zirvede yer alanların “gezegenin yok edilmesini körükleyen insanlar” olduklarını söyleyen iklim aktivistleri, yapılacak zirve öncesi protestolar düzenlemeye başladıklarını ve giderek protestoları arttıracaklarını belirtiyorlar.