Çin Halk Cumhuriyeti, bugün sabah saatlerinde Wenchang Uzay Fırlatma Üssü’nden Ay yüzeyinde incelemeler yapmak üzere yeni bir sonda yolladığını açıkladı. “Chang’e” isimli sondanın, Çin’in Ay’a bugüne kadar yolladığı en gelişmiş sonda olduğu açıklandı.

Yollanan sondanın Ay’ın karanlık yüzünde bulunan ve 4 milyar yıl önce oluşmuş olduğu tahmin edilen bir kratere iniş yapacağı ve 53 günlük bir çalışma yapacağı belirtildi. Change’e sondasının yollanmasının, 2019’da Ay’ın karanlık yüzünde ilk araştırmaları başlatan ülke olan Çin’in uzay yarışında en büyük güç olmak için planladığı bir dizi görevin başlangıcı olduğu ifade edildi. Bu görevlerin en önemlisinin ise 2030 yılında astronot yollanarak Ay’ın buz kütlesi halinde su bulunduğu düşünülen Güney Kutbu’nda bir araştırma üssü kurmak olduğu biliniyor.

Chang’e sondasının toplayacağı toprak ve kaya parçaları sayesinde Ay ve Güneş Sistemi’nin geçmişi konusunda önemli bilgilere ulaşılacağını açıklayan yetkililer, bu bulguların ayrıca Çin’in ilerleyen dönemde Ay’da yapacağı çalışmalara ışık tutacağını da ifade ettiler.

Çinli yetkililer 2026 yılında Ay’a yeni bir sonda göndermeyi ve 2030’da gerçekleşmesi planlanan insan içeren ilk görevden önce insansız incelemeleri tamamlamayı planladıklarını açıkladılar.

Çinli yetkililer ayrıca Chang’e sondasının yapımında Fransa, İtalya, Pakistan ve Avrupa Uzay Ajansı’nın da desteği olduğunu vurguladılar.

Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikte Hindistan, Rusya ve ABD’nin de son zamanlarda Ay’da inceleme yapmak üzere planlar yaptıkları ve uzay yarışında dominant ülke olmak için çabaladıkları biliniyor.