5 Temmuz 1996 tarihinde “çekirdek transfer süreci” adı verilen bir teknikle adını ünlü ABD’li şarkıcı Dolly Parton’dan alan “Dolly” isimli bir koyun klonlandı. Dolly, tarihte klonlanan ilk hayvan olma özelliğini taşıyordu. Dolly, klonlanmasının ardından toplamda 6 kuzu dünyaya getirdi ve 14 Şubat 2003 tarihinde 6 yaşında hastalık nedeniyle öldü.
Dolly’nin klonlanmasında bu yana hayvan klonlama teknolojisi giderek büyüyerek bir endüstri haline gelmeye başladı. Bugün ABD, İngiltere ve bu işlemin yasal olduğu birkaç ülkede daha özel klinikler evcil hayvanların klonlanması konusunda uzmanlaşarak, bu teknolojiden faydalanmak isteyenlere hizmet veriyorlar. Köpekler, kediler, atlar, tavşanlar ve daha birçok hayvan özel klinikler tarafından klonlanabiliyor. Evcil hayvanlarını klonlamak isteyen kişilerin klonlama kliniklerine vermeleri gereken iki şey var: klonlanması istenen hayvanın deri dokusu ve ortalama 50 bin Dolar civarında bir klonlama ücreti.
Dünya’da yaklaşık olarak yarım milyon insan evinde evcil hayvan besliyor. Evcil hayvanların, insanlardan daha kısa ömürlerinin olması ve evcil hayvan sahiplerinin, hayvanlarıyla duygusal bağlar kurması nedeniyle birçok evcil hayvan sahibi tarafından klonlama teknolojisinin tercih edilebileceği iddia ediliyor. Ayrıca birçoğu kedi ve köpek olan bu evcil hayvanların klonlanmasının, ticaret amaçlı evcil hayvan üretimini ve cins hayvan kaçakçılığını engelleyebileceği veya azaltabileceği birçok uzman tarafından dile getiriliyor.