Yakın zamanda yapılan bir araştırma, insanların yaklaşık 1.400 kuş türünü yok ettiğini ortaya koydu; bu rakam önceki tahminlerin iki katı kadar yüksek.
Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’ne (UKCEH) göre, bu kayıp, modern insanlık tarihi boyunca türlerin dokuzda birinin veya yüzde 12’sinin ortadan kaybolmasına denk geliyor. Ormansızlaşma, aşırı avlanma ve istilacı türlerin ortaya çıkması, insanlar tarafından yaklaşık 130.000 yıl önceki Geç Pleistosen döneminden bu yana başlıca tehditlerden bazıları olarak öne çıkıyor.
Çalışmanın baş yazarı olan UKCEH ekolojik modelcisi Dr. Rob Cooke, “İnsanlar, habitat kaybı, aşırı tüketim ve kuş yuvalarına saldıran, onlarla rekabet eden fareler, domuzlar ve köpekler aracılığıyla kuş popülasyonlarını hızla ortadan kaldırdı” dedi.
Son yüzyılda iklim değişikliği, yoğun tarım ve kirliliğin de bu tehdidi daha da artırdığı belirlendi.
Araştırmacılar, Yeni Zelanda’yı bir vaka çalışması olarak kullanarak, bilinen kuş yok oluşlarına dayanan istatistiksel modelleme ile keşfedilmemiş yok oluşları tahmin etti. Bu ülke, kuş kalıntılarının iyi korunmuş olması sayesinde dünyada insan öncesi kuş faunasının tamamen bilindiği düşünülen tek yer.
Çalışmanın ortak yazarı Dr. Søren Faurbyre, bu durumun “mevcut biyolojik çeşitlilik krizinin en önemli sonuçlarından biri olduğuna” dikkat çekerek, dünyanın sadece büyüleyici kuşları değil, aynı zamanda temel ekolojik rolleri de içeren çeşitli işlevleri kaybetmiş olabileceğini vurguladı. Bu durumun ekosistemlere zararlı etkileri olacağını belirterek, kuşların yok olmasının yanı sıra, bu türlerle bağımlı olan bitki ve hayvan türlerini de kaybedebileceğimizi ifade etti.