IPCC’nin 60.oturumu, 16 Ocak günü, Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’daki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı.
Dün (16 Ocak) yapılan birleşimde 59.oturumun taslak raporunun onaylanması, IPCC Güven Fonu Programı ve Bütçesi ve diğer IPCC faaliyetleri ile ilgili konular konuşuldu. Toplantıda kapsayıcılık, politika ile değerlendirmelerin artırılması ve disiplinlerarası yaklaşımların belirlenmesi olarak üç hedef vurgulandı. Bu üç hedefin yedinci değerlendirme raporunu, önceki raporlardan farklı bir konumda yer alacak şekilde düzenlemesi bekleniyor.

Toplantının açılış konuşmalarında, konuşmacılar bu yeni değerlendirme döngüsü için belirlenen hedeflere vurgu yaptı. IPCC Başkanı Jim Skea, delegeleri “IPCC’nin gelecekteki çalışmalarını şekillendirmede cesur ve stratejik” olmaya teşvik etti.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen, “bizi daha iyi bir dünyaya götürecek açık işaret levhalarının” belirlenmesi gerektiğini ve politikaların uygunluğunun sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell, IPCC’nin kapsamlı girdilerinin, 2028’de tamamlanması planlanan ikinci küresel envanterin oluşturulmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Stiell, IPCC ile UNFCCC zaman çizelgelerinin uyumlu hale getirilmesinin iklim değişikliği konusundaki eylemleri hızlandırabileceği görüşünü paylaştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Celeste Saulo, Panel’in Büro üyelerinin yüzde 40’ından fazlasının kadın olduğuna dikkat çekerek IPCC’nin bölgesel ve cinsiyet dengesini iyileştirme taahhüdünü memnuniyetle karşıladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, daha fazla kadın ve genç yazarı Türkiye’nin IPCC’nin yedinci değerlendirme döngüsünde görmek istediğini dile getirdi. Varank ayrıca 2026 yılında gerçekleştirilecek olan 31.Taraflar Konferansı’nın (COP31) Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılması talebini de tekrardan dile getirdi.