Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Şubat 2023’te ülkedeki artan göçmen varlığını, Tunus’un demografik yapısını değiştirmeye yönelik bir komplo olarak niteleyerek tepki çekti. Uluslararası insan hakları temsilcileri ve birçok kesim tarafından kınanan bu açıklamalar, cumhurbaşkanının ülkenin derin ekonomik sorunlarından kurtulma çabası olarak görüldü.

2021’den itibaren yaptığı siyasal müdahalelerle demokratikleşme sürecine darbe vuran Said, özellikle Avrupa’da meşruiyet kazanmak ve içerideki muhalefeti bastırmak amacıyla düzensiz göçmen argümanını aktif bir şekilde kullanmaya başladı. Şubat ayındaki açıklamalarda, Avrupa Birliği’ne (AB) dolaylı mesajlar gönderen Said, AB ülkelerinden yönetimine destek gelmemesi durumunda düzensiz göçmenler nedeniyle AB’nin daha büyük sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekti.

Geçen zaman içinde AB ile Tunus arasındaki görüşmeler, düzensiz göçmenleri engelleme konusunda bir ekonomik destek paketi içeren somut bir aşamaya evrildi.

Ardından, 16 Temmuz’da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Tunus’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında, Cumhurbaşkanı Kays Said ile yapılan toplantının ardından düzensiz göçmenleri engelleme konusunda AB ve Tunus arasında bir mutabakat metni imzalandı. “Stratejik ve kapsamlı iş birliği” vurgusuyla yapılan anlaşma, Tunus-AB ilişkilerinin yeni bir döneme gireceğine işaret ediyor, aynı zamanda Tunus’un kalkınması ve yenilenebilir enerji yatırımları gibi konularda destek alabileceği bir iş birliği kapısını aralıyor.