Irak’taki Şanidar Mağarası’nda bulunan ve 40’lı yaşlarında ölen bir Neanderthal kadına ait olduğu tespit edilen 75.000 yıllık kafatasını inceleyen bilim insanları, yapılan çalışmalar sonucunda kadının yüzünü modelleyerek yaşadığı dönemdeki görüntüsünü ortaya çıkarmayı başardılar.

Kafatasının bulunduğu kazı çalışmalarını yöneten Cambridge Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Profesörü Graeme Baker “Kafatası bir pizza kadar düzdü” ifadelerini kullanarak kafatası üzerinde çalışmanın zorluğunu vurguladı.

Kafatası, geçmişte bulunan kemik parçaları ve fosillerden örnek alınarak Hollandalı sanatçılar Adrie ve Alfons Kennis tarafından 3 boyutlu yazıcı yardımıyla yeniden yapılandırılarak çalışmada kullanıldı.

Bilim insanları, kafatasının kadın bir Neanderthal’e ait olduğunu ise diş minesinde yer alan ve yalnızca kadınlarda bulunan bir protein türünü inceleyerek keşfettiklerini açıkladılar. Kadının 40 yaşında olduğu da yine dişlerinde yapılan incelemelerde keşfettiklerini açıklayan bilim insanları, bugüne kadar Neanderthallerin insan türüne göre daha kaba ve ilkel olduklarını düşündüklerini fakat bu çalışmalar çerçevesinde bu düşüncenin değişebileceğini ifade ettiler.

Çalışmalarda kafatasında rastlanan polen parçacıklarının, Neanderthal kadının bir dini törenle gömülmüş olabileceği ihtimalini de yarattığı ifade edildi. Bu ihtimale dayanarak Neanderthallerin dini veya spiritüel inançlar geliştirmiş olabileceği bilim çevrelerinde tartışılıyor.